Оқушылардың тамақтану рационы бойынша бірыңғай стандарттарды енгізудің негізгі мақсаты-тамақтануды оңтайландыру, тамақтанудың қауіпсіздігін, сапасы мен қолжетімділігін қамтамасыз ету арқылы денсаулықты сақтау және нығайту; оқушылардың тамақтануын ұйымдастыруға бірыңғай талаптарды белгілеу.
Оқушылардың тамақтануының бірыңғай стандарттары (4 апталық мәзір) оқушылардың үш жас тобына арналған (7-10 жас - 840 ккал, 11-14 жас - 951 ккал; 15-18 жас – 1020 ккал). Мәзірді әзірлеу кезінде білім алушылардың мектепте болу ұзақтығы, олардың жас санаттары, витаминді-минералды кешенмен байытылған тамақ өнімдерін диетаға енгізу қажеттілігі, энергетикалық толымдылығы ескеріледі.
Диетаға бірнеше міндетті факторлар кірді:
Балалардың энергияға деген қажеттілігін мектептегі ыстық таңғы ас немесе түскі ас арқылы қанағаттандыру қажеттілігі-38-40%;
2 апталық мәзірді емес, маусымдылықты (жаз-күз, қыс-көктем) ескере отырып, 4 апталық мәзірді әзірлеумен және оған барлық негізгі азық - түлік топтарын қосумен қамтамасыз етілген тағамдар мен тағамдардың максималды әртүрлілігі. 2 апталық мәзірде маусымдық қарастырылмаған. Бірыңғай стандарттарда қуыру, ащы дәмдеуіштер - қыша, сірке суы, желкек және бұрыштың барлық түрлері толығымен алынып тасталады. Шөптер, ақжелкен, аскөк, қымыздық дәмдеуіш ретінде ұсынылуы мүмкін. Көкөністер белгіленген мерзімнен артық термиялық өңдеуден өтпеуі керек.
4 апталық мәзірді талдаудан: аптасына 2 рет дүйсенбі және жұма (бал, сүт), аптасына 3 рет дүйсенбі, сәрсенбі, жұма –сүзбе, аптасына 3 рет сейсенбі, бейсенбі, сенбі-көкөніс салаттары. Апта сайын бейсенбіде –балық (бұқтырылған, бұқтырылған, пирожныйлар, фрикаделькалар). Күн сайын әртүрлі сорпалар беріледі. Екіншісіне күн сайын - ет сиыр еті (туралған, тартылған ет), тауық еті беріледі. Суды жеткіліксіз тұтыну қалыпты өмірлік белсенділікті бұзады шаршау пайда болады және өнімділік төмендейді, ас қорыту және тағамды сіңіру процестері бұзылады, биохимиялық реакциялар баяулайды, қанның тұтқырлығы артады, бұл қан ұйығыштарының пайда болуына жағдай жасайды, гемопоэз процесі бұзылады.
Оқушылардың ауыз суға деген жалпы тәуліктік қажеттілігінің нормалары: 7 жаста-95 мл / кг; 10 жаста - 70 мл/кг; 14 жаста-40 мл/кг.мектеп әкімшілігі оқушылардың ыстық тамағын ұйымдастырады, асхананы жалға алушы асханада сапалы және қауіпсіз тамақтануды қамтамасыз етеді.